Hoe Beer leerde vliegen

Guus Houtzager tekst
Janneke Houtzager-Maas illustraties

Hoe Beer leerde vliegen is het verhaal van een koppige volhouder.

Beren kunnen niet vliegen. Maar Beer droomt ervan vrij als een vogel door de lucht te dartelen. Van vogels, vleermuizen, vlinders, bijen en andere dieren probeert hij de vliegkunst af te kijken. Maar wat hij ook doet, het vliegen wil niet lukken. Dan gebeurt er, na een hevige storm, iets bijzonders in het bos…

Illustrator Janneke Houtzager-Maas liet zich inspireren door middeleeuwse getijdenboeken. Naast het hoofdverhaal van Beer zijn in de rand, de onderkant van de pagina en in de hoofdletter aparte beeldverhalen te volgen, die af en toe in elkaar overlopen. Het geheel volgt de seizoenen.

Je raakt niet uitgekeken op de fraaie illustraties. Er is zo veel te zien, dat er keer op keer iets nieuws valt te ontdekken.

ISBN 9789081882606
gebonden, hard omslag
32 pagina's full color
EUR 17,50
bestellen

 

Recensie NBD - Hoe Beer leerde vliegen
08-01-2013

Wat zou Beer graag vrij zijn als een vogel! Hij probeert het raadsel vliegen te doorgronden, bedenkt allerlei trucs, maar zonder resultaat. Totdat hij na een storm een ontdekking doet…
Avontuurlijk eerste prentenboek van een ervaren schrijver en een illustrator/kunstenaar, waarin de inlevend geschreven tekst versmelt met de fraai vormgegeven illustraties. Deze sfeervolle, fijne pentekeningen, uitgewerkt in warme aquareltinten, staan in een gekleurd kader, rondom versierd met bladeren, vogels en insecten. De blokjes begrijpelijke tekst op witte achtergrond, met aandacht voor de wonderen der natuur, vangen aan met een in kleur geïllustreerde fantasieletter. Aan de onderrand ontwikkelt zich een boven- en ondergronds beeldverhaal, soms overlopend in het hoofdverhaal. Genoeg te zien en mee te beleven!
De illustrator liet zich inspireren door middeleeuwse getijdenboeken. Aantrekkelijke, verzorgde, stevig gebonden uitgave met vriendelijke kleurenillustratie op het omslag. Beloftevol debuut over een aandoenlijke, eenzame, koppige beer die volhardt in het bereiken van zijn doel. Een meer dan aangenaam kijk- en voorleesboek voor kleuters vanaf ca. 4 jaar.

- J.H.J.B. Boelens


recensie Koogo - Hoe Beer leerde vliegen
20-12-2012

Wat een speciaal boek! Als ik een voorleesboek in handen krijg twijfel ik best wel eens, is dit nu een voorlees- of eerder een vertelboek? En is er uberhaupt wel verschil tussen die twee begrippen. Bij Hoe beer leerde vliegen mag je gerust spreken van een 'heerlijk vertelboek.' Dit lees je niet voor dit vertel je! Naast het mooie verhaal over volhouden, ontdekken, uittesten en je eigen grenzen ervaren zijn het de randtekeningen die het boek zijn vertelkracht schenken. Elke pagina is een ware ontdekking voor de lezer,' kijkertje en luisteraartje.'

Dit is een geschenktip!


Koogo - Zien lezen doet lezen
Naar de Koogo website

 


Voorlezen en presentatie bij Van Kemenade & Hollaers
10-12-2012

Guus en Janneke Houtzager lezen voorafgaand aan de presentatie voor aan kinderen van de Dr. de Visserschool bij Boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda.
De kinderen zijn onder de indruk van Hoe Beer leerde vliegen!

 

Een toost op het nieuwe boek en de nieuwe uitgeverij.

Vlnr: Hein van Kemenade (boekhandel), Lidewij Snelders (uitgeverij), Guus Houtzager (schrijver) en Janneke Houtzager-Maas (illustrator).


Voorlezen tijdens de presentatie bij De Boekenberg
08-12-2012

Guus en Janneke Houtzager en Jos Walta van Kinderboekwinkel De Boekenberg lezen voor tijdens de presentatie van Hoe Beer leerde vliegen in Eindhoven.
 

 


De makers

Guus Houtzager (1955)  is schrijver en vertaler. Hij publiceerde verschillende romans en informatieve boeken voor volwassenen. Hoe Beer leerde vliegen was zijn eerste kinderboek.

Janneke Houtzager-Maas (1950) werd na haar opleiding aan de kunstacademie vrij kunstenares en exposeerde in verschillende galeries. De ontwikkeling tot illustrator begon toen Guus voor haar een kinderverhaal schreef: de oerversie van Hoe Beer leerde vliegen. Er volgden nog vele versies die uiteindelijk resulteerden in de eerste publicatie van uitgeverij Béatrice Smeets. En de verwezenlijking van een jeugddroom.

 

Een paar pagina's

 


Als hij maar snel genoeg met zijn vleugels op en neer sloeg, zou hij vanzelf opstijgen.
Maar hoe Beer zich ook inspande, er gebeurde niets.
Hij moest wat anders verzinnen!

 


Beer at elke dag honing. Honing wordt gemaakt door bijen. En bijen konden ook vliegen! Maar bijen eten hun honing niet van de raat: ze zuigen hem uit een bloem. Zou dat hun geheim zijn?
Beer plukte een heleboel bloemen en probeerde de honing eruit te zuigen. Maar veel kreeg hij niet binnen, en van het stuifmeel moest hij geweldig niezen.

 


Het viel Beer op dat vleermuizen ondersteboven slapen. Misschien was dat hun geheim! Misschien konden ze daardoor vliegen!
Beer ging op zijn kop aan een boomtak hangen en wachtte af wat er zou gebeuren. Hij zag een paar vleermuizen voorbij komen, maar hij kreeg zelf geen vleugels. Alleen hoofdpijn. Hij klom weer naar beneden en viel ontmoedigd in slaap.


 


Recensie NBD - Hoe Beer leerde vliegen
Lees verder ...
recensie Koogo - Hoe Beer leerde vliegen
Lees verder ...
Voorlezen en presentatie bij Van Kemenade & Hollaers
Lees verder ...
Voorlezen tijdens de presentatie bij De Boekenberg
Lees verder ...
De makers
Lees verder ...
Een paar pagina's
Lees verder ...
Developed with QwikZite (version 1.12)